Hoppa till sidans innehåll

Börja tävla


Vad är styrkelyft?
Styrkelyft är en idrott där vi tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Missar man lyftet får man prova igen på samma vikt eller höja. Varje lyft bedöms av tre domare. Varje domare godkänner eller underkänner lyftet, och det är majoriteten som avgör vad resultatet blir. Det finns också tävlingar där du enbart tävlar i bänkpress. Du kan tävla i klassisk och utrustad styrkelyft/bänkpress.


Jag vill gå med i en förening, hur gör jag?
Du tar kontakt med en förening i distriktet.
Klubbar i distriktet

 

Vad krävs för att jag ska få tävla?
För att få tävla i styrkelyft behöver du under året fylla minst 11 år (speciella regler gäller för 11-13åringar på tävling) och vara medlem i en förening så att de kan lösa en tävlingslicens för dig.
Tävling (styrkelyft.se)


Jag tar en medicin, är den dopingklassad?
Om du tar en medicin som du inte vet är tillåten att använda i träning- och/eller tävlingssammanhang kan du kontrollera detta på den röd-gröna listan. Om den är förbjuden kan du behöva söka medicinsk dispens innan eller efter en tävling beroende på vilken nivå du tävlar, mer om detta hittar du på Riksidrottsförbundets hemsida.


Behöver jag vara stark för att vara med och tävla?
Du tävlar på den nivå som du är på just nu, sedan är det mindre viktigt vad du har på stången. Är du äldre än 14 år (inte knatte) behöver du dock kunna lyfta stången och klovarna på tävling, dvs. minst 25 kg. Glädjen för idrotten kommer först; du behöver inte slå personliga rekord i varje tävling eller vänta och se till att du klarar kvalgränsen till SM innan du börjar tävla. Att tävla för att det är kul, personlig utveckling och vara med i en gemenskap är andra viktiga delar i det hela.

Får jag tävla på SM?
Läs mer här: Kvalgränser SM.


Jag vill utbilda mig till domare, hur gör jag och vad krävs av mig?
Du behöver vara medlem i en ansluten förening och ska gå utbildning med teoretiskt och praktiskt kunskapsprov. Det finns flera nivåer av domare, där distriktsdomare är det första steget. För distriktsdomare är aktivitetskravet två dömda styrkelyftstävlingar per år. Efter två år kan du ansöka om att bli förbundsdomare, läs domarstegen i de aktuella tävlingsreglerna för mer information då reglerna kan variera lite från år till år. Distrikten anordnar utbildningar, ta kontakt med förbundet för att få reda på när nästa utbildningstillfälle äger rum.


Jag ska byta förening, hur gör jag?
Byte till annan förening sker vanligen mellan 15 november och 15 december. Du och den nya föreningen gör en ansökan till den gamla, blankett finns här. Du äger rätt att tävla för din gamla förening under övergångsperioden. En avgift för omregistreringen tillkommer den nya föreningen.


Var kan jag hitta mer information?
Under "Länkar" hittar du mer matnyttig läsning. Om du saknar någon information eller tycker att något är svårt att hitta på hemsidan, kontakta distriktsförbundet.
Uppdaterad: 11 FEB 2018 16:51 Skribent: Natalie Ohtonen
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västra Götalands Styrkelyftförbund
Georg Schwarz, Anemongatan 2B
434 46 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: 0766164334
E-post: vastragotalandstyrke...